Judith Scherrenberg

Judith M.E. Scherrenberg MPLA, Master in Pensions en mede-eigenaar van My Personal Finance BV

Al vanaf het begin van mijn carrière zocht ik als assurantieadviseur naar wat de mens achter de klant echt nodig had. In de loop van de jaren heb ik me gespecialiseerd op het vakgebied pensioen met als kers op de taart het in 2004 behalen van de Master in arts of Pensions and Life Assurance. In de master was er al uitgebreid aandacht voor financiële planning. Ik vind dat je pensioen niet los kan bekijken, maar alleen in de context van de hele financiële positie. Dit geldt nog meer in het licht van de huidige ontwikkeling naar meer individueel pensioen.

In mijn adviespraktijk groeide daardoor pensioenadvies organisch door tot financieel planning. Naast pensioenadvies en financiële planning heb ik een toezichthoudende functie bij een Premie Pensioen Instelling en ben ik vice-voorzitter bij het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening. Ik geef geregeld les aan vakgenoten over de recente ontwikkelingen in het vak en ben assessor bij de Federatie Financiële Planning. Ik heb samen met Roelof het boek How to become Awesome geschreven. Dit is een boek in jip-en-janneketaal over hoe ondernemers het beste hun financiën kunnen inrichten om ‘al tijdens én na de zaak’ hun doelen te bereiken.

judith_scherrenberg

Hoe het begon

Ik ben opgegroeid in een ondernemersgezin. Mijn beide ouders werkten in het door mijn vader opgerichte assurantiekantoor. Het kantoor groeide uit en kende goede en slechtere tijden. Al op mijn 21e werd ik in 1987 directeur en mede-eigenaar van het kantoor naast mijn moeder. Zo jong al in verband met ziekte van mijn vader. Dit kon omdat ik toen alle vakdiploma’s had behaald. Ik was de jongste ooit en de elfde vrouw in Nederland die het diploma Gevolmachtigde Agent behaalde. Daarmee kon het bedrijf doorgaan. Zo leerde ik in de jaren erna bedrijfsvaardigheden, lange termijn planning en kon ik mijn eigen visie ontwikkelen.

In mijn werk

In mijn werk kreeg ik vooral energie van het persoonlijk adviseren van klanten. Klanten die tegen financiële vraagstukken opliepen en overzicht en richting zochten. De ervaring leerde mij dat vooral goed luisteren en doorvragen zonder te oordelen boven brengt wat de klant nou echt wil. Dankzij individuele begeleiding en het volgen van opleidingen heb ik me kunnen door ontwikkelen en begeleid ik nu vooral ondernemers met het behalen van hun doelstellingen door middel van financiële planning. In de loop van de jaren heb ik hiervoor vernieuwend rapportmodel ontwikkeld. Uit dit rapport kan de ondernemer precies lezen wat hij kan doen, hoe hij het kan doen en waarom hij het kan doen. De communicatiestijl van het rapport sluit aan bij die van de klant, omdat we van de klant én eventuele levenspartner een financial behavior test afnemen. Dit wordt verwerkt in het rapport.

In het nieuws

Ik vind het leuk mijn kennis te delen. Bovendien: je leert het beste door iets aan anderen uit te leggen! En ik vind het leuk om de discussie aan te gaan door om te denken. Dit doe of deed ik:

  • Als schrijver voor Nieuwsbrief Financiële Planning.
  • Als schrijver van verdiepingsartikelen in diverse vakbladen.
  • Door jarenlang een prikkelende column te schrijven in een verenigingsblad voor tussenpersonen.
  • Als docent voor pensioenadviseurs, accountants, advocaten en financiële planners.
  • Binnen het CDFD (adviesorgaan Minister van Financiën voor de permanente educatie van de financiële dienstverlening) door verantwoordelijk te zijn voor de toets- en eindtermen van de Wft-examens.
  • Als auteur van het boek: How to become Awesome.

 

Er kan vaak meer dan u denkt!