Roelof Meijer

Roelof J. Meijer FFP CFP.                                                                                                                      Financieel Planner en mede-eigenaar van My Personal Finance.

Als ‘derde financial planner van Nederland’ heb ik veel gezien en gehoord. Naast eigenaar van MPF deel ik momenteel als hoofdredacteur van Nextens Fiscaal Advies mijn visie met veel accountants en fiscalisten in het land, ben ik regelmatig te horen op BNR Nieuwsradio en schrijf ik zo nu en dan een boek, zoals bijvoorbeeld De financiële planning van de DGA, voor mijn vakbroeders en zusters. En How to become Awesome, een boek in jip-en-janneketaal over hoe ondernemers het beste hun financiën kunnen inrichten om ‘na de zaak’  hun doelen te bereiken.

Hoe het begon

Mijn interesse voor geld begon al vroeg. Mijn moeder had een klein houten kistje met daarop ‘brand’, ‘inboedel’, ‘huur’ en nog een paar vakjes die ik me niet herinner. We hadden het arm thuis, mijn vader was ziek en jong gestorven, zodat mijn moeder alles moest runnen. Er waren nooit tekorten, ze knoopte op een fabelachtige manier de eindjes aan elkaar.

Haar voorbeeld volgde ik. Ik was tijdens mijn studie de enige van mijn jaar die een auto had en vijf keer per jaar op vakantie ging. Ik bouwde studieschuld op en dat vond ik vervelend. Door ernaast te werken had ik én geld om de studieschuld af te betalen én geld om van te leven én geld om leuke dingen van te doen. Daarnaast was ik de enige van mijn jaar die geld belegde. Niet veel, maar ik leerde wel de werking van de kapitaalmarkten. Goed financieel management loont.  Dat besef wil ik graag delen met iedereen die er open voor staat.

In mijn werk

Bij Van Lanschot werd ik opgeleid tot beleggingsadviseur. Door de crash in 1987 “moest ik maar particulieren gaan helpen” en zo kwam ik in aanraking met de allereerste twee financieel planners van Nederland. Door hen begeleidde ik al snel veel particulieren met een goede baan met hun persoonlijke financiën, hielp mensen met de aankoop van panden in Amsterdam, met aandelenbeleggingen, hypotheek en testament.

Bij mijn latere werkgever Schretlen, heb ik geholpen de bank tot private bank van de Rabobank te maken. En tegelijkertijd ontwikkelde ik mijn eigen financieel planningsmodel. Na een half jaar was het af. Dat alles mondde uiteindelijk uit in een rekenmodel, waarmee ik de boer op kon. Bij de eerste klant heb ik letterlijk met hem op mijn knieën door de woonkamer gekropen. Overal lagen vellen papier met balansjes en rekenstaten.

In 1996 werd ik zelf DGA (directeur-grootaandeelhouder) en bouwde een eigen praktijk op in persoonlijke financiële planning, voornamelijk voor mensen die net als ik weten wat het is om ondernemer te zijn.

In het nieuws

Met alle inzichten en ervaring die ik opdeed kreeg ik behoefte die kennis te delen. Op de volgende manieren heb ik dat gedaan:

  • Als schrijver voor bladen als Money en Rendement.
  • Als hoofdredacteur Elsevier Financial Planning, een vakblad voor de adviseur.
  • Als hoofdredacteur van het handboek Financiering van Kluwer, ook voor adviseurs.
  • Schrijver van financiële columns en verhalen en verdiepingsartikelen.
  • Als docent voor collega financiële planners.
    Als oprichter van de Stichting Persoonlijke Financiën, om opleidingen en informatievoorziening vorm te geven voor de beroepsgroep. Daar kwam uiteindelijk het allereerste Permanente Educatie Programma uit voort, het jaarlijkse congres voor financieel planners, het PFP Forum (dat inmiddels FFP Forum heet) en de Nieuwsbrief Financiële Planning. Maar ook tal van aanpalende zaken, zoals met vermogensbegeleiding en echtscheidingsmediation.

 

Wilt u ook ontdekken hoe uw ‘leven na de zaak’ eruit ziet, of wellicht hoe uw leven en dat van uw levenspartner eruit ziet als uw partner uit de zaak stapt? Ik maak graag kennis met u en help u graag op weg om over de juiste dingen na te denken en bijpassende plannen te maken.

Het pad ontstaat door er op te lopen!