Hoezo veilige belegging?

Hele volksstammen zijn ermee opgevoed: obligaties zijn risicomijdende beleggingen. En toch zagen we onlangs in het nieuws een onrustbarend bericht over Yarden. Het ging niet goed en dus werd het totaal aan beleggingen zoveel mogelijk in obligaties ondergebracht. En wat gebeurt er met obligaties als de rente stijgt?  Die dalen in waarde. En, kun je dan in de problemen komen? Natuurlijk kan dat. Als je te weinig vermogen hebt om al je huidige en toekomstige uitgaven te doen, dan heb je een levensgroot probleem. Kan dat ook met je eigen pensioenvoorziening gebeuren?  Nou en of. Kun je je hiertegen wapenen?  Absoluut. Daar vertel ik je nu meer over. En wil je echt de diepte in?  In de Masterclass “Vergroot je Groeivermogen” op 8 juni vertel ik daar nog meer over.

Als het je niet kan schelen waar je bent, ben je ook nooit verdwaald.

Ik had ooit een vriendin van wie de opa zijn hele leven in Nederlandse staatsleningen belegde. Dat was een tijd dat de rente schommelde tussen de 4% en 6% per jaar. Met aandelen maakte je toen tussen de 6% en 10% per jaar gemiddeld, als je dat gemiddelde over een jaar of twintig uitrekende. Hij vond dat maar niks, dat geschommel van aandelen. En hij vond het helemaal niks als er jaren tussen zaten waarin hij verlies leed. De obligaties gaven hem rust. Ze hadden vaak een looptijd van een jaar of tien. Tussentijds kreeg hij 40 gulden rente per jaar en na tien jaar kreeg hij zijn 1.000 gulden weer terug. Dat hij rendementen miste van soms wel 100 gulden op 1.000 gulden als hij in aandelen zou hebben belegd deerde hem niet.

 

Wil je inkomen krijgen of verzekeringspremie betalen?

Laten we dit nu eens vertalen naar nu. De rendementen op Nederlandse staatsleningen zijn negatief. De reden om in Nederlandse staatsleningen te beleggen zijn vaak tweeërlei: je wilt inkomen hebben (de rente) en je wilt er zeker van zijn dat je je geld terugkrijgt. Dat eerste werkt niet: je moet geld meenemen om uit te lenen. Dus je betaalt eigenlijk een verzekeringspremie voor het in bewaring geven van je geld aan de overheid. Het tweede werkt waarschijnlijk wel: je krijgt je geld wel terug, de Nederlandse staat zal niet zo snel failliet gaan. De vraag is echter: heb je er iets aan, als je wilt beleggen om je toekomstige uitgaven te financieren?  Lees: je pensioen straks te kunnen uitbetalen?

 

Hoe groot is de kans dat ik beter scoor dan met obligaties?

Wat moet je dan? Als je naar beleggingsonderzoek kijkt en naar de rendementen van bijvoorbeeld aandelen, kom je van alles tegen. Cijfers van Amerikaanse aandelen laten bijvoorbeeld een gemiddeld jaarrendement zien van 8,2% in de periode 1900 tot 2020. Cijfers van Credit Suisse. Maar ja, wie belegt er nou 120 jaar? Kijken we naar Nederlandse aandelen, dan zitten we, na inflatie, in de periode 1950 tot heden met ongeveer 5% per jaar. Alleen, dat is geen rustig beeld. In 2008 ging er in dat jaar maar liefst 38% aan waarde verdwenen. En toch, als je langer dan twintig jaar een belegging kunt aanhouden, laten diverse statistieken zien dat je kans op een hoger rendement dan de risicovrije voet bijna 100 is.

 

Hoe word ik financieel onafhankelijk?

Wat heb je nou aan die kennis? Wil je aan je pensioen werken of financieel onafhankelijk worden, dan zul je de instrumenten moeten kennen die je kunnen helpen om je pensioen te verbeteren of om financieel onafhankelijk te worden. Die instrumenten reik ik je aan tijdens de Masterclass “Vergroot je Groeivermogen” op 8 juni. Ik geef deze Masterclass samen met Gwen Dudok van Heel, we gaan in je persoonlijke groeivermogen (hoe laat je geld voor je werken) en je zakelijke groeivermogen (hoe laat je je bedrijf optimaal functioneren).

 

Early Bird actie: voor slimme ondernemers die financieel onafhankelijk willen worden

Meld je je aan vóór 15 mei? Dan ontvang je de twee boeken “How to become Awesome” en Ïn 10 Stappen Grip op Groei en Grilligheid” van Roelof en Gwen cadeau!
Lees hier meer over de inhoud van de Masterclass en de aanmelding.

roelof-j-meijer
Roelof Meijer
Gwen Dudok van Heel

 

 

Luister naar het fragment van de radio-uitzending over deze Masterclass

Luistertijd circa 6 minuten

New Business Radio · Gwen Dudok van Heel (Dudok Consulting) – My Personal Finance 6 april 2021 Deel 4